SSC CGL Previous Year Solved Question Papers PDF Free Download Tier 1/2/3


SSC CGL Previous Year Solved Question Papers

Staff Selection Commission has all right reserves to commence SSC CGL Tier 1/2/3 examination to recruit the eligible participants in
ministries departments. Job seekers who possess dream to take part in SSC Combined Graduate Level they are advised to download SSC CGL Previous Year Solved Question Papers from article. To enhance your preparation for upcoming Combined Graduate Level Examination, each and every applier should have CGL Old Question Papers to know the type of questions to be asked. Solved Previous Papers will deliver you proper support regarding difficulty level.

SSC CGL Tier 1/2/3 Previous Year Question Papers are considered the best study material as appliers can get all the ways of preparation from one place. By following sample papers candidates can save their time by studying only best part of the syllabus by knowing the exam pattern and time allotted to every section of the paper. Practicing daily at least 6 to 8 hours through SSC CGL previous papers, individuals can easily crack the SSC CGL Tier 1/2 Exam. To download PDF file of SSC CGL Previous Year paper for Tier 1/2 with solution stay remain of the same place.

All the capable appliers can download SSC CGL Previous Question Papers PDF by visiting the following links and official website that is ssc.nic.in. Here we have presented CGL Test Old Papers for the advantage of individuals who are going to attend recruitment exam for several officer level posts. Practicing through sample papers can confirm the success a little bit. Other related details necessary to get for SSC CGL Old Question Papers PDF are given below by olpx.in team.

Short Details of SSC CGL गत वर्षो के मॉडल पेपर

Organization Name: Staff Selection Commission

Name of the Exam: Combined Graduate Level Examination

Category: Previous Years Papers

Status: Available here

Official Website: ssc.nic.in

SSC CGL Previous Year Papers Overview

Ques 1: Sangeeta invested Rs. 20,000 at 8 % per annual. if the interest is compounded half yearly, then total interest earned by Sangeeta at the end of the year is:
A. 1829
B. 1923
C. 1632
D. 2020
Answer: C

Ques 2: Hermann Scheer (Germany) received right Livelihood Award in 1999 for
A.      his indefatigable work for thepromotion of solar energy worldwide
B.      his long standing efforts to end the impunity of dictators
C.      showing that organic agriculture is a key to both environmental sustainability and food security
D.      None of the above
Answer: A

Ques 3: Express 4.33333 in p/q form
A. 1/13
B. 13/3
C. 1/13
D. 4/13
Answer: B

Ques 4: The probability that a student passes Subject A, B or C is 98%. The probability that he or she passes A is 41%, B is 59%. The probability that he or she passes A and C is 25% and B and C is 20%. The probability that he or she passes all the 3 subjects is 14%. What is the probability that he or she passes subject C?
A.   21
B. 19
C. 29
D. 22
Answer: C

Ques 5: The difference between a discount of 35% and two successive discounts of 20% and 20% on a certain bill was Rs. 22. Find the amount of the bill.
A. Rs. 1100
B. Rs. 200
C. Rs. 2200
D. Data inadequate
Answer: C

Ques 6: During eleventh Antarctic Expedition in Nov. 1991/March 1992 ____ was installed.
A. SODAR (SOnic Detection And Ranging)
B. Second Permanent Station 'Maitree'
C. First permanent station 'Dakshin Gangotri'
D. None of the above
Answer: A

Ques 7: Entomology is the science that studies
A. Behavior of human beings
B. Insects
C. The origin and history of technical and scientific terms
D. The formation of rocks
Answer: B

Ques 8: Film and TV institute of India is located at
A. Pune (Maharashtra)
B. Rajkot (Gujarat)
C. Pimpri (Maharashtra)
D. Perambur (Tamilnadu)
Answer: A

Ques 9: Ritu has 3 shirts in shades of red, 4 in yellow shades and 5 in green shades . Three shirts are picked at random. The probability that all of those are in red shades is :
A.      1/64
B.      2/18
C.      3/64
D.      4/16
Answer: A

Ques 10: Georgia, Uzbekistan and Turkmenistan became the members of UNO in
A. 1991
B. 1992
C. 1993
D. 1994
Answer: B

Ques 11: Garampani sanctuary is located at
A. Junagarh, Gujarat
B. Diphu, Assam
C. Kohima, Nagaland
D. Gangtok, Sikkim
Answer: B

Ques 12: Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world's
A.      largest railway station
B.      highest railway station
C.      longest railway station
D.      None of the above
Answer: A

Ques 13: For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?
A.      Physics and Chemistry
B.      Physiology or Medicine
C.      Literature, Peace and Economics
D.      All of the above
Answer: D

Ques 14: Guwahati High Court is the judicature of
A. Nagaland
B. Arunachal Pradesh
C. Assam
D. All of the above
Answer: D

Ques 15: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of
A. Asia
B. Africa
C. Europe
D. Australia
Answer: B

Ques 16: Friction can be reduced by changing from
A.      sliding to rolling
B.      rolling to sliding
C.      potential energy to kinetic energy
D.      dynamic to static
Answer: A

Ques 17: Hitler party which came into power in 1933 is known as
A.      Labour Party
B.      Nazi Party
C.      Ku-Klux-Klan
D.      Democratic Party
Answer: B

Ques 18: Fire temple is the place of worship of which of the following religion?
A. Taoism
B. Judaism
C. Zoroastrianism (Parsi Religion)
D. Shintoism
Answer: C

Ques 19: From the following, choose the set in which names of Secretary-Generals of the UNO are arranged in correct chronological order?
A.  U Thant, Kurt Waldheim, Dag Hammarskjoeld, Trygve Lie.
B. Trygve Lie, Dag Hammarskjoeld, U Thant, Kurt Waldheim.
C. Trygve Lie, U Thant , Dag Hammarskjoeld, Kurt Waldheim.
D. U Thant, Dag Hammarskjoeld, Trygve Lie, Kurt Waldheim.
Answer: B

Ques 20: Guru Gobind Singh was
A. the 10th Guru of the Sikhs
B. founder of Khalsa, the inner council of the Sikhs in 1699
C. author of Dasam Granth
D. All the above
Answer: D

Ques 21- Which one of the following is a component of Food Security System?
A. Buffer stock
B. Minimum support price
C. Fair price shops
D. Mid day meals
Answer: A

Ques 22- What is the accepted average Calorie requirement for rural area in India?
A.      2100
B.      2200
C.      2300
D.      2400
Answer: D

Ques23- Whose recommendation is mandatory to impeach the President of India from his office before the completion of his/her term?
A.      The Prime Minister
B.      The Speaker of the Lok Sabha
C.      The Chief Justice of India
D.      The two houses of the parliament
Answer: D

Ques24- How many types of writ are there in the Indian Constitution?
A.      5
B.      4
C.      3
D.      2
Answer: A

Ques25- Who has built the Vijay Stambha (Tower of Victory) in Chittorgarh?
A. Maharana Pratap
B. Rana Kumbha
C. Rana Sanga
D. Kunwar Durjan Singh
Answer: B






Note: To get other info related to SSC CGL Previous Papers you should go through - Official Link

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs Engineering Jobs
10th/12th Pass Jobs Graduate Degree Jobs
Police Jobs in India Latest Employment News
Rojgar Samachar Tips to Download Admit Card
Written Exam Tips Career Management Tips
English Improvement Tips Interview Tips

0 comments:

Post a Comment