NSTSE Previous Year Question Papers Class 6/8/9 Sample Paper PDF Link


NSTSE Previous Year Question Papers

Unified Council will organize National Level Science Talent Search Examination for students of Class 6/8/9 of India, Indonesia, Nepal,
Libiya, Bahrain, Iran and Tanzania etc to enhance their overall academic knowledge. NSTSE Previous Year Question Papers is the best out of rest study material for doing better preparation. With the help of given solved questions answers aspirants can easily revise for their coming exam and get more confidence.

NSTSE Old Question Paper for Class 6/8/9 Sample Paper will certainly help the participants to provide them an idea of just coming questions. Sample papers are also available in market but option of online mode is suitable to download them free of cost. You will definitely score good marks in exams in National Level Science Talent Search Examination if you will prepare by solving provided questions papers as much as possible.

All the capable appliers can download NSTSE Previous Question Papers PDF by visiting the following links and official website that is www.unifiedcouncil.com. Here we have presented NSTSE Entrance Test Old Papers for the advantage of individuals who are going to attend competitive exam for class VI, VIII and IX. Practicing through sample papers can confirm the success a little bit. Other related details necessary to get for NSTSE Old Papers are given below by olpx.in team.

Short Details of NSTSE गत वर्षो के मॉडल पेपर

Organization Name: Unified Council

Name of the Exam: National Level Science Talent Search Examination

Category: Previous Years Papers

Status: Available here

Official Website: www.unifiedcouncil.com

NSTSE Solved Question And Answers

Question 1: Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?
1)    Potassium chloride
2)    Potassium carbonate
3)    Potassium hydroxide
4)    Sodium bicarbonate
Answer: 4

Question 2: Pollination is best defined as
1)    transfer of pollen from anther to stigma
2)    germination of pollen grains
3)    growth of pollen tube in ovule
4)    visiting flowers by insects
Answer: 1

Question 3: Plants receive their nutrients mainly from
1)    chlorophyll
2)    atmosphere
3)    light
4)    soil
Answer: 4

Question 4: Movement of cell against concentration gradient is called
1)    osmosis
2)    active transport
3)    diffusion
4)    passive transport
Answer: 2

Question 5: Plants synthesis protein from
1)    starch
2)    sugar
3)    amino acids
4)    fatty acids
Answer: 3

Question 6: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its
1)    molality
2)    molarity
3)    normality
4)    formality
Answer: 1

Question 7: The most electronegative element among the following is
1)    sodium
2)    bromine
3)    fluorine
4)    oxygen
Answer: 3

Question 8: The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is
1)    Na
2)    Ag
3)    Hg
4)    Fe
Answer: 4

Question 9: The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called
1)    smelting
2)    roasting
3)    calcinations
4)    froth floatation
Answer: 1

Question 10: The most commonly used bleaching agent is
1)    alcohol
2)    carbon dioxide
3)    chlorine
4)    sodium chlorine
Answer: 3

Question 11: The absorption of ink by blotting paper involves
1)    viscosity of ink
2)    capillary action phenomenon
3)    diffusion of ink through the blotting
4)    siphon action
Answer: 2

Question 12: Nuclear sizes are expressed in a unit named
1)    Fermi
2)    angstrom
3)    newton
4)    tesla
Answer: 1

Question 13: Light year is a unit of
1)    time
2)    distance
3)    light
4)    intensity of light
Answer: 2

Question 14: Light from the Sun reaches us in nearly
1)    2 minutes
2)    4 minutes
3)    8 minutes
4)    16 minutes
Answer: 3

Question 15: Pa (Pascal) is the unit for
1)    thrust
2)    pressure
3)    frequency
4)    conductivity
Answer: 2

Question 16: Which one of the following is not a prime number?
1)    31
2)    61
3)    71
4)    91
Answer: 4

Question 17: The largest 4 digit number exactly divisible by 88 is:
1)    9944
2)    9768
3)    9988
4)    8888
Answer: 1

Question 18: Which of the following is a prime number?
1)    33
2)    81
3)    93
4)    97
Answer: 4

Question 19: The sum of first five prime numbers is:
1)    11
2)    18
3)    26
4)    28
Answer: 4

Question 20: The smallest 3 digit prime number is:
1)    101
2)    103
3)    109
4)    113
Answer: 1

NSTSE Exam Pattern
Subjects Name
Class Wise No. Of Questions
II
III
IV to V
VI to X
XI to XII (PCM / PCB)
Mathematics
25
40
45
25
40
Biology
Science
25
35
45
25
Chemistry
20
25
Physics
20
25
General Knowledge
10
10
10
Total
50
75
100
100
100

NSTSE Previous Year Question Papers: Get PDF from this table-
Classes
NSTSE Previous Year Question Papers
NSTSE solutions
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
X1 PCM
X1 PCB
X1I PCM
X1I PCB




Note: To get other info related to NSTSE Previous Papers you should go through - Official Link

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs Engineering Jobs
10th/12th Pass Jobs Graduate Degree Jobs
Police Jobs in India Latest Employment News
Rojgar Samachar Tips to Download Admit Card
Written Exam Tips Career Management Tips
English Improvement Tips Interview Tips

0 comments:

Post a Comment